wtorek, 7 marca 2017

Tarta z kurczakiem i brokułem

Tarta jest świetnym daniem na obiad, na lunch, na drugie śniadanie w pracy czy w szkole. W dodatku jest bardzo wszechstronna bo możecie nałożyć do niej tego, co tylko lubicie. Tarta może być podana na słodko i na słono, na ciepło i na zimno, a ogranicza Was tylko wyobraźnia.

Tym razem przedstawię Wam moją wersję tarty - z kurczakiem i brokułami, ale sam przepis pozostawia Wam pole do popisu i dopasowania go do swoich upodobań, wystarczy wprowadzić drobne zmiany w przyprawach i już mamy inne danie ;)




Tarta z kurczakiem i brokułami


Składniki:


  • porcja schłodzonego ciasta kruchego z TEGO przepisu (możecie dodać mniej cukru i trochę więcej soli)
  • pierś z kurczaka
  • brokuł
  • cebula
  • koncentrat pomidorowy
  • 150 ml śmietanki 18%
  • 100 ml mleka lub jogurtu naturalnego
  • 2-3 jajka
  • 100-150 g żółtego sera
  • przyprawa do kurczaka (lub inne przyprawy które lubicie np. curry czy papryka w proszku)
  • oregano suszone
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Ciasto kruche wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy (można to zrobić przez folię do żywności - nie przyklei nam się do blatu i wałka ;) ) na placek kilka centymetrów większy niż forma do tarty (musi nam starczyć na brzegi a nie tylko na dno). Jeśli boicie się że tarta przyklei wam się do formy możecie wysmarować dno i brzegi masłem i posypać bułką tartą. Wykładamy formę ciastem, odcinamy nadmiar wystający z brzegów. Nakłuwamy ciasto, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy ceramicznymi kulkami lub suchym grochem/fasolą. Ciasto pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC. Wyjmujemy i zostawiamy do przestudzenia. 

Pierś z kurczaka kroimy na małą kostkę, obtaczamy w przyprawie do kurczaka, przesmażamy na oleju, zdejmujemy na talerz, zostawiamy tłuszcz na patelni. Cebulkę kroimy na piórka, przesmażamy na tłuszczu z kurczaka. Brokuła dzielimy na drobne różyczki i gotujemy "al dente". W misce dokładnie mieszamy śmietanę, jajka i mleko (lub jogurt), dorzucamy trzy czwarte sera, sól i pieprz, mieszamy. Gdy ciasto już trochę przestygło smarujemy je koncentratem pomidorowym, posypujemy oregano i wykładamy składniki - kurczaka, brokuła, cebulkę, i zalewamy przygotowaną masą jajeczno-śmietanową. Resztą sera posypujemy tartę.
Tartę zapiekamy ok 30-40 minut w 180ºC do ścięcia się masy.

Podajemy na ciepło z lekką sałatką. Nadaje się również do podgrzania na kolację lub na następny dzień, a nawet do zjedzenia na zimno :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz